Posted on

Digitala nyheter 2021

I takt med att internet blivit en självklar del av rapportering och nyhetsförmedling är numer digitala verktyg och lösningar ett krav. Det behövs helt enkelt smarta system för att tidningar och nyhetsförmedlare ska hänga med i utvecklingen.

 

Vilka lösningar är ett måste inom digitala nyheter 2021 och vad kan vi förvänta oss mer av i den närmsta framtiden?

Smart dygnet runt-tjänst

Nyhetsvärlden har alltid befunnit sig i rörelse, men som ett direkt resultat av internets påtagliga intåg i samhället har dygnet runt-rapportering fått en ny innebörd. Digitala plattformar och onlinesajter gör det idag möjligt för nyhetsförmedlare att rapportera i realtid. För att kunna säkerställa en smart nyhetsförmedling väljer de flesta nyhetsaktörer att samarbeta med IT-experter för att garantera anpassade digitala. Ett bra exempel på experter inom smart IT är Nordlo som levererar lösningar och tjänster som på olika sätt förbättrar nyhetsverksamhet. Den här sortens samarbete blir ett tryggt stöd i en bransch som i så hög grad är beroende av deadlines och publicering i rätt tid. Nyheter skapar delaktighet i samhället och därför spelar branschen en viktig roll nu i tider där den digitala revolutionen är ett faktum.

Statistiken visar tydligt att svenskar i allt högre grad tar del av nyheter just via digitala kanaler och den smarta tekniken är avgörande för rapportering och även upplevelsen.

Smarta lösningar och redskap

Kamera, anteckningsblock, penna, tangentbord och mikrofon är fortsatt viktiga redskap för journalisten ”ute på fältet”. Det som förändrats är dock förmedlingen av det insamlade materialet och hur nyheten når mottagaren. Att snabbt leverera färska nyheter har alltid varit ett sätt att sticka ut som medieaktör, men idag är snabbheten viktigare än någonsin.

En bidragande orsak till snabbhetens betydelse i den digitala nyhetseran är rapportering i ”liveformat”. Det vill säga att nyheten förmedlas i realtid på den plats där händelsen sker (skett) och direkt på nyhetsförmedlarens onlinesajt. Ett bevis för att liveformatet är centralt i dagens nyhetsrapportering är att nyheter numer har en sektion som kallas för ”TV”. Aftonbladet och Expressen är två exempel på klassiska nyhetstidningar som idag även rapporterar live via rörlig bild. Då går nyheten i ett på den nämnda kanalen – det är repetition av känd fakta som kombineras med nyinkommen information.

  • Liveplattformar.
  • Molnbaserad intern administration.
  • Smart teknik – kommunikation, publicering.
  • IT-stöd – expertis på digital publicering.

Ovan nämnda punkter är alltså digitala verktyg som skapar förutsättningar för dagens nyhetsförmedlare. Vi kan förvänta oss en än mer avancerad utveckling inom de olika områdena den närmaste tiden.