Posted on

Jon Fridgeir Thorissons utflykt till vulkanen

Jon tycker att detta var en upplevelse som man endast gör en gång i sitt liv. Jon var vid den bubblande vulkanen vid Fagradalsfjäll, det har bubblat ut lava från vulkanen sedan fredag. Jon tycker att det skulle vara bra för turister om detta vulkanutbrott fortsätter länge, han menar att det är en sevärdhet för turisterna.

Vill du läsa hela artikeln om denna utflykt till vulkanen kan du titta på DNs hemsida. Där hittar du även en massa intressanta nyheter och artiklar som kan vara kul och intressant att läsa.

Jons vulkanupplevelse

Detta var faktiskt inte Jons första vulkanupplevelse, han har besökt en vulkan redan 2010, strax före vulkanen fick ett utbrott. Det är ganska svårt att ta sig ut till vulkanen tycker Jon, han tog sin el-mountainbike så långt som han kunde, sedan fick han gå i ungefär två kilometer för att nå fram till vulkanen, det blev 24 kilometers resa sammanlagt.

Jon jobbar som en turistguide och har lagt ut bilder från sin resa till vulkanen på Instagram. Det är väldigt varmt vid vulkanen, som att stå nära en stor brasa, menar Jon. Man kan inte heller gå på den nedkylda och kalla lavan då den spricker. Alla som var vid vulkanen höll sig på avstånd på grund av säkerheten, vilket är viktigt när man besöker vulkaner.

Myndigheter varnar för att gå nära en vulkan men Jon tyckte att det verkade helt säkert. Räddningstjänsten var också vid vulkanen med några olika team som hade gasmätare, eftersom gasen som är runt vulkanen kan vara förrädisk. Gasen luktar ingenting så då märker man inte något innan det är försent, men eftersom det alltid blåser på Island är det ingen fara. En seismolog från Sverige säger att det inte är någon fara att stå på lite högre höjd och titta på vulkanen. Det har heller inte kommit ut några varningar om att det är farligt. I nuläget vet ingen hur länge vulkanen kommer att hålla på men forskare tror att små vulkaner kan lösa av varandra och ha utbrott en längre period. Om vulkanerna fortsätter att ha utbrott kommer det antagligen att bli ett stort turiststopp för turister när den stora pandemin har klingat av, eftersom vulkaner verkligen är sevärda.