Posted on

Nyheter just nu

Blandade nyheterBlandade nyheter

Coronapandemin just nuCoronapandemin just nu

Nyheter om pandemin

Alldeles i slutet av 2019 kom det fruktansvärda Covid-19 viruset och spreds över hela världen. Sverige drabbades hårt våren 2020 där många människor, mest äldre, avled. Under hela 2020 och fram tills idag, har Covid-19 gått i vågor och många människor har mist livet.

Symtom på Covid-19

Innan vi går in på de senaste nyheterna om Corona-viruset ska vi gå igenom en del av symtomen som man får vid Covid-19.

  • Hosta

Oftast är hostan de första symtomet på Corona. Det är vanligast med torrhosta men även slemhosta har förekommit hos vissa människor.

  • Feber

Feber är ett av de absolut vanligaste symtomet på Corona. Oftast brukar febern ligga på 38 grader. Men ibland kan febern stiga till upp mot 40 grader.

  • Täppthet

Ett symtom är även täppthet och rinnande näsa.

  • Andningssvårigheter

En del människor har även drabbats av andningssvårigheter.

Senaste nyheterna kring Corona pandemin

  • På en ö i Danmark testas hela öns befolkning varje vecka, det är hela 40 000 personer.

Samhället på ön har redan börjat öppnats upp och frisörer, klädbutiker och massörer kan börja ta emot kunder igen.

  • Enligt socialstyrelsens dödssaksregister verkar det som att vanlig influensa är mer dödligt för barn än Covid-19.
  • Sveriges alla regioner är oroliga för att de inte ska nå målet med vaccinet på grund av att svaret om Astra Zenecas verkar dröja.
  • Den brittiska mutationen av Coronaviruset verkar dominera i Sverige. Över hälften av alla som smittats i 13 regioner har haft den brittiska mutationen av Coronaviruset, virologiprofessorn tror att den brittiska mutationen kan ta över helt och hållet, om fler smittas kommer även fler att bli allvarligt sjuka.
  • Dödsfallen ökade med över ungefär 7 000 personer i Sverige år 2020, men det har funnits betydligt värre farsoter de senaste 120 åren.

Om du vill läsa mer nyheter om Covid-19 kan du titta på aftonbladets hemsida.

Viktigt om Corona pandemin

Just nu kommer det fler nyheter om Coronapandemin dagligen. Något som är viktigt att hålla koll på är hur smittan sprider sig. Det är också viktigt att inte vistas bland en massa människor. Försök att undvika stora folksamlingar, om vi följer riktlinjerna kommer Coronapandemin att så småningom att klinga av. Men om vi inte alls följer riktlinjerna kommer Coronapandemin finnas kvar i minst ett år till och det blir jobbigt för alla. Om du känner dig minsta sjuk är det superviktigt att du stannar hemma och inte vistas bland vänner och familj. Det är också viktigt att du testar dig för Covid-19 om du känner minsta symtom. Efter du har varit sjuk kan du även prova dig för antikroppar. Om det visar sig att du har antikroppar har du ett skydd mot Corona en tid framöver men det är inte omöjligt att bli sjuk igen även om du har antikroppar i ditt blod.

Jon Fridgeir Thorissons utflykt till vulkanen

Jon tycker att detta var en upplevelse som man endast gör en gång i sitt liv. Jon var vid den bubblande vulkanen vid Fagradalsfjäll, det har bubblat ut lava från vulkanen sedan fredag. Jon tycker att det skulle vara bra för turister om detta vulkanutbrott fortsätter länge, han menar att det är en sevärdhet för turisterna.

Vill du läsa hela artikeln om denna utflykt till vulkanen kan du titta på DNs hemsida. Där hittar du även en massa intressanta nyheter och artiklar som kan vara kul och intressant att läsa.

Jons vulkanupplevelse

Detta var faktiskt inte Jons första vulkanupplevelse, han har besökt en vulkan redan 2010, strax före vulkanen fick ett utbrott. Det är ganska svårt att ta sig ut till vulkanen tycker Jon, han tog sin el-mountainbike så långt som han kunde, sedan fick han gå i ungefär två kilometer för att nå fram till vulkanen, det blev 24 kilometers resa sammanlagt.

Jon jobbar som en turistguide och har lagt ut bilder från sin resa till vulkanen på Instagram. Det är väldigt varmt vid vulkanen, som att stå nära en stor brasa, menar Jon. Man kan inte heller gå på den nedkylda och kalla lavan då den spricker. Alla som var vid vulkanen höll sig på avstånd på grund av säkerheten, vilket är viktigt när man besöker vulkaner.

Myndigheter varnar för att gå nära en vulkan men Jon tyckte att det verkade helt säkert. Räddningstjänsten var också vid vulkanen med några olika team som hade gasmätare, eftersom gasen som är runt vulkanen kan vara förrädisk. Gasen luktar ingenting så då märker man inte något innan det är försent, men eftersom det alltid blåser på Island är det ingen fara. En seismolog från Sverige säger att det inte är någon fara att stå på lite högre höjd och titta på vulkanen. Det har heller inte kommit ut några varningar om att det är farligt. I nuläget vet ingen hur länge vulkanen kommer att hålla på men forskare tror att små vulkaner kan lösa av varandra och ha utbrott en längre period. Om vulkanerna fortsätter att ha utbrott kommer det antagligen att bli ett stort turiststopp för turister när den stora pandemin har klingat av, eftersom vulkaner verkligen är sevärda.

”Adam” hoppade av de kriminella gänget

Vardagen för ”Adam” handlade i många år bland annat om narkotikabrott, vapen och till och med mordförsök, ”Adam ” var medlem i ett utav Sveriges mest kända kriminella gäng. Men ”Adam” bestämde sig för att hoppa av gänget efter att hans barn hade besökt han i fängelset. Han bestämde sig då för att hitta på något annat och har i dag ett liv med jobb, fritidsintressen och familj, vägen dit var dock tuff.

Vill du läsa hela ”Adams” historia som gängmedlem kan du titta på expressens hemsida. Där hittar du även en massa andra nyheter och artiklar som kan ge dig en spännande och intressant läsning.

Efter avhopp från ett kriminellt gäng

Efter avhopp från kriminella gäng kan livet bli en utmaning för många. De flesta gamla gängmedlemmar behöver ett skydd för att överleva och man kan även behöva byta identitet flera gånger i sitt liv, många flyttar även utomlands, Peter Rätz är ett levande bevis på detta. Det kan även vara svårare för en gammal gängmedlem att ta sig vidare om de har jobbat för polisen under sin tid i gänget, detta kallas för informatör. Om en gängmedlem jobbar som informatör åt polisen är polisen skyldiga att skydda personen efter avhopp från de kriminella gänget. Att vara med i ett kriminellt gäng är både farligt och ett dåligt liv. När en medlem hoppar av ett kriminellt gäng ska man veta att det alltid finns hjälp och skydd att få. Oftast får man ett skyddat boende till sig och sin familj. Man kan alltid vända sig till myndigheter och psykologer eller kuratorer som kan hjälpa en tiden efter avhoppet, man är aldrig ensam.

Falugruva öppnar för besökare

Den kända gruvan, Falu gruva, öppnar upp för besökare att besöka gruvan helt på egenhand, självklart med guider utplacerade, det kan vara bra att ta med en ficklampa eftersom det är kolsvart nere i gruvan. Under påskhelgen drar detta igång och personalen på Falu gruva har hittat på lösningar som gör det möjligt för besökarna att besöka gruvan. De som vill besöka gruvan kommer att följa en markerad led och besökarna får gå i sitt egna tempo. Det kommer att finnas gruvhinder utplacerade där gruvgångarna delar på sig. För att få besöka gruvan behöver besökarna förboka sin tid för att det inte ska bli stora folksamlingar nu under pandemin. Falu gruva följer självklart de restriktioner som är under pandemin och besökarna kommer att gå ensamma i sitt sällskap tillsammans med en guide. Detta kan vara perfekt för dig som vill hitta på något under pandemin men inte vill riskera att sprida smittan eller bli smittad av andra.

Det finns mer nyheter om Falugruva och öppnandet av gruvan på DTs hemsida, där hittar du även många andra intressanta artiklar och nyheter som kan vara intressant för dig.

Bristande klimatåtgärder i 33 Europeiska länder

33 olika europeiska länder, bland annat Sverige, är åtalade för brott mott Europakonventionen i Europadomstolen. Enligt portugisiska ungdomar, som är de som gjort stämningsansökan, har inte dessa länder gjort tillräckligt mycket för att på något sätt förhindra klimatförändringarna, vilket då ska ha bidragit till skogbranden i Portugal där många miste livet för några år sedan.

Forskare säger att den globala uppvärmningen är en bidragande orsak till en ökad brandrisk och det ska vara detta som har hänt i Portugal. Efter att bränderna hade lugnat sig valde några ungdomar i Portugal att kräva ett rättsligt klimatansvar, i höstas stämdes sedan 33 olika länder i Europa för brott mot mänskliga rättigheter och Europakonventionen.

Detta är inte första gången som klimatet har befunnit sig i domstol. Tidigare var det Paris som tyckte att den franska staten inte hade gjort tillräckliga klimatåtgärder.

Detta med klimatet är självklart en viktig fråga som vi måste tänka mer på var och en.

Läs mer om de härliga klimatet och de länder som har åtalats för klimatbrott på SVTs hemsida, där hittar du också en massa andra intressanta artiklar och videor om vad som händer i världen.

Förlängda restriktioner

Än idag ligger smittspridningen i Sverige på en väldigt hög nivå. De sker väldigt stora smittutbrott på lokala platser och de regionala skillnaderna är väldigt stora. Det var vid en pressträtt som regeringen informerade om att det kommer bli ytterligare åtgärder för att bromsa den pågående smittspridningen i landet.

Enligt folkhälsomyndigheten finns det en risk för en tredje Coronavåg under våren 2021, detta är något som vi alla måste hjälpas åt att sätta stopp för. Beroende på hur smittspridningen utvecklas på regional, lokal och nationell nivå kan det snabbt komma ytterligare åtgärden för att minska spridningen av viruset.

Du kan läsa mer om Coronapandemin och alla nyheter kring pandemin på regeringens hemsida. På regeringens hemsida kan du även läsa annat intressant.

Restriktionerna om att hålla vissa företag och butiker stängda där det kan bli stora folksamlingar fortsätter. Det är viktigt att vi alla tar hänsyn till den smittspridning som pågår i landet och världen just nu. Även om det är svårt att hålla sig hemma så måste man försöka vara det så mycket man kan så att Sverige snart kan lätta på restriktionerna. Fritidsaktiviteter och idrottsaktiviteter ska fortfarande inte hållas, förutom när det går att följa de allmänna råden och restriktionerna. Dessa uppmaningar förlängs till 1 april i år.

Sammanfattning

I dagens läge ökar smittspridningen mer och mer och det kan komma en tredje våg av Coronaviruset. Vid ännu mer ökning av smittspridningen kommer snabba åtgärder att vidtas, det är därför viktigt att man följer restriktionerna så att vi slipper drabbas av en tredje våg.

Så skyddar du dig bäst mot Corona

Corona är ett virus som sprids väldigt snabbt och mycket i världen just nu. Men hur skyddar vi oss egentligen? Här kommer du att få tips på hur du kan skydda dig.

Om du känner dig minsta sjuk så måste du såklart stanna hemma från jobb, skola och andra aktiviteter. Det är också viktigt att du testar dig när du har symtom på covid-19. Att vaccinera sig är också väldigt bra att göra om du vill minska risken för att bli sjuk, det är särskilt viktigt att vaccinera sig om man har en sjukdom sedan tidigare. Du kan också försöka vara med max två personer under tiden smittspridningen håller på. Om du bara träffar två personer så kommer risken för att du ska bli smittad minska. Håll dig också borta från stora folksamlingar och butiker som du egentligen inte behöver gå i. Självklart får du handla mat i matbutiker men tänk på att hålla avstånd till andra människor då.

Om du vill veta mer om hur du kan skydda dig på bästa sätt mot Covid-19 kan du titta på folkmyndighetens hemsida, där hittar du all information du behöver.

Här kan du kontakta oss om du har frågor om någon nyhet.

hallyu.se – Allt du behöver veta om de senaste händelsernahallyu.se – Allt du behöver veta om de senaste händelserna