Posted on

Nyheter inom tak som allt fler väljer på sina hus

Att ha tak över huvudet är något vi måste ha för att må bra och överleva i det kalla nordiska klimatet. Men vad ska vi göra om taket vi har på huset mår allt sämre och det läcker in både fukt och kyla? Då är det dags för en takrenovering och kanske till och med ett takbyte.

Olika tak har olika fördelar och nackdelar. I Sverige är det viktigt att tänka på hur tåligt taket är och hur länge det håller. Svenska tak brukar vara gjorda av tegelpannor men nu på senare tid är även plåttak ett populärt material och även koppartak, trots att det är ganska dyrt. Det finns dock mellanting som pressar priserna samtidigt som det är bra.

Ett tak mot vädrets makter

Normalt kan en takläggare i stockholm lägga eller reparera de flesta tak men det finns dem som är specialister på ett visst material. Eftersom ett tak måste ha underlag och vara korrekt lagt så spelar det även roll att det står emot väder och vind, snö och regn och allt vatten eller snö som ramlar på taket inte gör att taket tar skada av det.

Plåttak

Plåttak blir allt mer populära och idag kan du köpa det billigare alternativet till vanliga tegelpannor, som dock ser ut som det. Pannorna är av plåt och motståndskraftiga och fryser inte sönder lika lätt eller krossas som tegelpannor kan göra. De har formen som tegelpannor men kan komma i olika färger. Den stora fördelen med plåttak är att det inte belastar taket lika mycket vilket gör det till ett utmärkt alternativ på äldre hus som behöver lättas upp lite. Det är dock viktigt att bevara husets karaktär så tänk på att välja ett plåttak som ser ut ungefär som det gamla taket.

Koppartaket – en nyhet

Koppar är ett väldigt dyrt material men ack så vackert. Koppar kan även komma i andra färger än den traditionella. Koppartaket håller dock länge, drygt i 70-80 år. Dock kan det vara värt att berätta att det kräver ganska mycket underhåll genom åren för att hålla sig så snyggt och exklusivt.

Betongpannor

Vill du ha ett riktigt robust material till ditt rak ska du välja betongpannor. Det är tungt men det håller ordentligt. Det är ett av de bästa materialen för det skandinaviska klimatet och står emot alla väder. Betong kräver dessutom mycket lite underhåll. Det är enkelt att lägga och ger en minimalistisk look, något som kan vara snyggt på moderna hus. Detta material är även populärt på offentliga byggnader som myndigheter och sjukhus eftersom de måste vara mer motståndskraftiga rent generellt.

Vilket tak tycker du passar dig och ditt hus? Se över de olika alternativen.